Äntligen har det börjat fyllas på med massa olika sorters amaryllis i vår butik. Vi har båda lösa lökar i flera olika storlekar och amaryllisar som redan är planterad i kruka.

För er som känner att amaryllis är ett måste till julen så kommer här lite tips på hur du lyckas med din amaryllis. Tipsen är även möjliga att ladda ner och skriva ut här.

Placering

Ljust i rumstemperatur, gärna i fönstret ovanför ett element. Om löken får för lite ljus blir stänglarna onödigt långa. Det går att reglera tillväxt med temperatur. Värme ger snabbare tillväxt och en sval placering ger långsammare tillväxt (ner till 5 grader), de ska dock alltid stå ljust. Tänk på att det tar cirka 4 veckor för stänglarna att växa klart och upp till en vecka för blomman att slå ut helt. Börja därför inte reglera med kyla innan knopparna kommit upp en bit.

Vattning

Vattna cirka 0.5 dl en gång i veckan under tiden stägnlarna växer på höjden. Öka vattningen när blomman slår ut för att unvika att blombladen torkar in.

Efter blomning

Skär bort stängeln men behåll de gröna bladen. Placera amaryllisen varmt och ljust, gärna i trädgården eller på balkongen efter frostrisken är över. Sköt om plantan som en vanlig krukväxt och tänk på att den behöver näring från februari till augusti för att utveckla nya blommor. Ta in plantan i augusti och trappa ner vattningen för att till sist sluta vattna. Nu ska löken vila i 6-8 veckor och bladen vissna ner. Placera löken på ett torrt och svalt ställe. I oktober är det dags att ta fram löken igen. Plantera om och vattna igenom. Ställ krukan varmt och ljust, så kommer det snart en ny knopp.

Om jag vill ha min amaryllis i glas?

När blomknoppen visar sig tar du upp löken ur krukan och sköljer rent rötterna. Placera sedan amaryllisen i glaset. Se till att endast rötterna och inte löken är i vattnet, annars finns det risk för att löken ruttnar.

 

Lycka till med din amaryllis och tveka in att fråga oss om råd!