Nu har vi fått in fina vitlökar av sorten Sabadrone. Sabadrone är en stor sort som ger mycket blast och därför även lämpar sig att skörda färsk på våren.

Du planterar vitöken från mitten av september ändå fram till i november beroende på väderlek och vart i Sverige du bor. I östergötland brukar mitten till slutet av oktober vara en lämplig planteringstid. För tidig plantering kan leda till att vitlöken hinner växa för mycket innan frosten vilken kan leda till frostskador.

Bästa placeringen för vitlök är på en solig plats med mullrik, näringsrik och lite fuktig ord. Undvik alltför blöta jordar då risken är stor att vitlöken då ruttnar under vintern.

Kom ihåg att gödsla vitlöken tidig på våren, och ytterligare ett par gånger fram till midsommar för att få riktigt stora och fina vitlökar.

Sabadrone kan du skörda färsk i början av sommaren. Du skördar då vitlöken när blasten fortfarande är grön och använder den direkt. För lagring så skördar du vitlökarna i mitten av juli till början av augusti när blasten börjar bli gul och klyftorna har bildats. Torka vitlöken på ett luftigt och varmt ställe i ca 2 veckor. Förvara sedan vitlöken torrt i rumstemperatur.

Ladda gärna ner vårt infoblad om vitlöksodling för vidare läsning.