Nu har vi fått in sättpotatis i butiken! Finns det något härligare än skördad egenodlad potatis?

Med egenodlad potatis har du möjlighet att välja flera olika sorter, både tidiga sorter för den riktigt tidiga färskpotatisen och senare sorter som passar att lagra.

Bland de tidiga sorterna hittar du bland annat:
Cherie – även kallad kärlekspotatis, en tidig sort som dessutom är lagringsduglig.
Maria – en mycket tidig sort som passar utmärkt som kokpotatis.
Connect – som blivit utsedd till årets potatis 2020.
Swift – en av de allra tidigaste sorterna.
Amandine – en riktig gourmetpotatis som passar bra för odling i hink, men så klart går lika bra att odlas på friland.

När du väljer din potatissorter så är förutom smaken, sjukdomsresistens något som är bra att ta hänsyn till beroende på vilka förutsättningar din jord har.

Potatiskräfta är en svampsjukdom som ställer till problem för många odlar. Vet du med dig att din odling är drabbad av detta behöver du välja sorter som är resistenta mot detta. De sorter vi har i år som du då kan välja mellan är:

Cherie, Maria, Amandine, Connect, Minerva, Labella och Rocket.

Förodling

För att få en riktigt tidig skörd av potatis behöver du förodla eller förgro den. Detta börjar du med cirka 4-6 veckor innan potatisen ska planteras ut i jorden. Potatis vill ha cirka 8 grader i jorden innan plantering för att inte riskera att ruttna, och blasten är känsliga för frost.

Lägg din potatis att förgrodda ljust och svalt för att få korta och stabila groddar, så riskeras de inte att skadas vid utplantering.

Du kan också förodla din potatis genom att lägga dom på ett lager med jord. Potatisen börjar du både utveckla rötter och groddar och du vinner lite i tid när du sedan planterar ut din potatis.

Odling

Potatis föredrar väldränerade jordar, men går att odla på de flesta jordar. För att potatisen ska utvecklas optimalt behöver den regelbunden tillgång till vatten. Potatis kräver måttligt med näring. För mycket kväve ger mer bladmassa och mindre potatisar.

Det är viktigt att byta ställe där du odlar din potatis från år till år, för att undvika jordburna sjukdomar som till exempel potatiskräfta, vänta minst 4-5 år innan du sätter potatis på samma plats igen.

När du sätter din potatis är ett radavstånd på ca 55-70 cm, för att ge potatisen tillräckligt med plats att utvecklas och för att det ska finnas jord i raderna att kupa potatisen med när blasten växter. Kupning ger potatisplantan möjlighet att bilda fler potatisar längs stammen, och med ordentlig kupning undviker du att få gröna potatisar.

Ett lämpligt plantavstånd är ca 17 – 30 cm, där det större avståndet är lämpligt för sena potatissorter. Potatis planteras ca 8-10 cm djupt.

Skörd

Efter ca 8 veckor är det dags att skörda din första potatis av de tidiga sorterna. Medelsena potatisar skördar efter ca 10-12 veckor och sen potatis efter ca 14 veckor. Det går bra att försiktigt gräva fram endast de potatisar du behöver för tillfället och låta hela plantan stå kvar och växa vidare.

Odla i hink eller pallkrage

Potatis går utmärkt att odla i hink. Fyll din hink med ca 10 cm jord och lägg i potatisen. 3-4 st potatisar till 10 liters hink räcker bra, Täck potatisen med jord och glöm inte bort att vattna! Allt eftersom potatisblasten växer så fyller du på med ny jord för att stimulera bildandet av fler knölar. Även i hink går det bra att försiktigt skörda endast de potatisar du behöver för tillfället och låta plantan så kvar och producera.

Lycka till med din potatisodling!