I år odlar vi nästan 40 olika sorters tomatplantor som kommer finnas till försäljning i vår butik i början av maj!  Några sorter smygstartar vi med redan till påsk. Dessa sorter är: Ida Gold, Gemini, Indigo pearldrop, Marmade, Colobri och Cornabel.

Från och med maj har vi fullt sortiment. Då kan du botanisera bland sorter som bifftomatsfavoriten Brandywine, den söta klassikern Sun gold och lite mer ovanliga varianter som vintertomaten Ponderosa.

Tomatodling har nästan blivit ett måste för alla odlingsintresserade, så därför vill vi i år visa en liten bit av det fantastiska utbud av tomater som finns. För en tomat är inte bara en tomat, det finns en tomat för varje tillfälle och för varje användningsområde.

Finns det något härligare än att kunna plocka en stor solvarm nyskördad bifftomat och lägga en stor skiva på frukostmackan? De flesta bifftomater är perfekta att njuta direkt från plantan, som basen i en god tomatsallad eller i stora skivor som pålägg. Förutom Brandywine kommer ni hos oss kunna hitta sorter som: Black krim, Marmade, Ananas och White beauty.

Några andra favoriter bland de sorter vi odlar är:

– Alice´s dream – en oerhört smakrik och vacker tomat som skiftar i färger från gult till mörkt brunrött
– Brandy Wine Cherry – en mindre släkting till den populära Brandywine. En liten tomat som har ärvt bifftomatens fantastiska smak.
– 100/100 – kallas ibland för vinbärstomat. En busktomat som passar bra i ampel då den få långa hängande grenar som översållas av klasar med små röda söta tomater.

I år har vi även två varianter av så kallade vintertomater; Ponderosa och Grappoli d’inerno. Dessa tomater är oerhört lagringsdugliga och hela klasarna skördas och hängs upp inomhus innan den första frosten kommer. Tomaterna mognar allteftersom och kan hålla i flera månader inomhus. Allra godast är dessa två sorter när de används i matlagning.

Det riktigt utmanade i år blir kanske att välja mellan alla spännande sorter! För tomater är både enkla och tacksamma att odla.

Men för att för att lyckas på bästa sätt med din odling så kommer här några generella tips på vägen. Handlar du en tomat hos oss finns det alltid instruktioner på skylten med specifika råd för den sorten; om den ska bindas upp, tjuvas och eller om den lämpar sig för att odlas i kruka eller på friland.

Odlingstips för tomater

– Tomaterna är känsliga för kyla, temperaturen ute bör hålla sig över 8 grader på natten för att tomaten inte ska ta skada.
– Innan tomaten planteras ut på sin slutgiltiga plats är det bra att vänja den vid utelivet, ställ ut tomaten några timmar om dagen ca 4-5 dagar innan den planteras ut permanent. – Undvik att ställa den i direkt solljus de första dagarna.
– Ska tomaterna odlas i kruka så är tumregeln att busktomater gärna vill ha minst en 10 liters kruka och högväxande tomater en 20 liters. Ju mindre kruka ju oftare kommer du behöva vattna.
– Tomater älskar sol, vatten och näring! Håll jorden jämnt fuktig, men rötterna vill inte stå blött. Hur ofta du ger näring beror på vilken produkt du väljer. Rådfråga oss gärna när du köper din tomat vilken näring som kommer funka bäst för dig och din tomat.

Lycka till med din tomatodling!